UGC-NET and TET general MCQ

1) The language with the richest vocablury is  ?
a.    Hindi
b.    French
c.    English
d.    German
 
Answer = C  

2) English language have more than ?? words :
a.    4,50,000
b.    45,000
c.    4,500
d.    450
 
Answer = A

3) On which date is nobel prize awarded ?
a.    December 10
b.    January 10
c.    April  10
d.    July 10
 
Answer = A

4) Euclid was :
a.    Greek mathematician
b.    Contributor to the use of deductive principles of logic as the basis of geometry
c.    Propounded the geometrical theosems
d.    All the statements are correct
 
Answer = D

5) Who is also known as the “lady with the lamp”
a.    Florence Nightingale
b.    Sarojini Naidu
c.    Rani Laxmibai
d.    Bachendri Pal

Answer = A

6) Badminton is the national sport at ?
a.    Malaysia
b.    Scotland
c.    China
d.    Former soviet union
 
Answer = A

7) India is a  ?
a.    Fedration
b.    Union of state
c.    Unitary country
d.    None of these
 
Answer =B

8) India joined the united nation in the year ?
a.    1955
b.    1956
c.    1957
d.    1958
 
Answer = A

9) The most irrtgated state in India ?
a.    Bihar
b.    Punjab
c.    Tamilnadu
d.    Kerla
 
Answer =B

Similar Posts

  • Verbal Analogy-1

    Verbal classification is based on homogeneity or similarity between things like objects, pictures, letters, ideas and words. In this test, homogeneous items are grouped together but one will be different in some way. Your task is to identify the thing that does NOT belong to the group. For instance take the group ΓÇ£apple, orange, fruit,…

  • ICT-4

    Q.Auxilary memmory is     Memory slot     Extended memory     Secondary memory     Cache memory Q.What is meant by computer literacy?     ability to write computer programme     knowing computer related vocabulary     ability to assemble computer     Knowing what a computer can and can not do Q.A typical personal computer contains all of the…

  • Communication Technology

    1. Introduction:In the popularly understood sense of the term communication refers to anything from a face to face conversion between two person, conversion over the telephone, and correspondence between friends. The transmission of programmers on live television broadcast via communication satellite i.e. received by millions of people. 2. Elements of Communication: The communication process requires…

  • General Knowledge Question and Answers -1

    11. Thorndike belonged to which country: Ans. USA 12. Pavlov mastered in: Ans. Classical conditioning 13. Learning by observing is learned by: Ans. Imitation 14. ……… theory of operant conditioning is an extension of theories of Pavlov: Ans. SkinnerΓÇÖs 15. ……… Is the key term for understanding operant conditioning: Ans. Reinforcement 16. The other stimulus…

  • India : Education-2

    Educational movements in India(Pre Independent)     Macaulay’s Minute (1835)     Woods Despatch (1854)     Indian Education Commission (1882)     Lord Curzon’s Educational Policy and National Education Movement     Educational Conference (1901)     Indian Universities Commission (1902)     Indian Universities Act (1904)     Government Resolution on Government Policy (1904)     Gokhale’s Efforts and Bill for Compulsory…

  • Computer Basics -1

    1. Who is the father of Internet? Ans. Winton Surf 2. Celeron was a brand name for a line of microprocessors introduced by? Ans. Intel 3. Who is the founder of WWW? Ans. Tim Berners Lee 4. Output quality of a printer is measured by? Ans. Dots per inch 5. The term ISP refers to?…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *