Reasoning MCQ

1. Book : Publisher :: Film : ?
(A) Writer
(B) Editor
(C) Director
(D) Producer
Ans : (D)

2. Menu : Food :: Catalogue : ?
(A) Books
(B) Library
(C) Newspaper
(D) Rack
Ans : (A)

3. FILM : ADGH :: MILK : ?
(A) ADGF
(B) HDGE
(C) HDGF
(D) HEGF
Ans : (C)

4. BJNT : CIOS :: DHPV : ?
(A) EGQU
(B) EIQW
(C) ELPV
(D) EIOU
Ans : (A)

5. KIJM : QOPS :: MKLO : ?
(A) LMOR
(B) OMNS
(C) KMOQ
(D) OMNQ
Ans : (D)

6. If DELHI is coded as 73541 and CALCUTTA as 82589662, how can CALICUT be coded ?
(A) 5279431
(B) 5978213
(C) 8251896
(D) 8543691
Ans : (C)

7. If in a code language PRINCIPAL is written as MBOQSOMVW and TEACHER is written as FDVSZDB, how is CAPITAL written in that code ?
(A) SVMOFVW
(B) SVMODVW
(C) BVMODVW
(D) SVMIDVW
Ans : (A)

8. A statement followed by two assumptions I and II is given. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given assumptions can definitely be drawn from the given statement. Indicate which one of the four given alternatives is correct ?
Statement : If more encouragement is given to Sports, Indians will win more gold medals at the Olympic Games.
Assumptions : I. Indians do not win gold medals.
II. More encouragement in Sports leads to better performance.

(A) Only I is valid
(B) Only II is valid
(C) Both assumptions are valid
(D) Both assumptions are invalid
Ans : (B)

9. Two statements are given followed by two conclusions I and II. You have to consider the two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which one of the given conclusions is definitely drawn from the given statements.
Statement : All virtuous persons are happy.
No unhappy person is virtuous.
Conclusions : I. Happiness is related to virtue
II. Unhappy person is not virtuous.

(A) Only I follows
(B) Only II follows
(C) Neither I nor II follows
(D) Both I and II follow
Ans : (D)

10. Rahim travelled straight from point E to F at a distance of 5 km. From F he turned left and travelled 6 km and reached point G, there he took a left turn and travelled 5 km to reach point H. He took another left turn and travelled 2 km and reached point I. How far is he from the starting point ?
(A) 3 km
(B) 4 km
(C) 5 km
(D) 7 km
Ans : (B)

11. A man is facing East, then the turns left and goes 10 m, then turns right and goes 5 m, then goes 5 m to the South and from there 5 m to West. In which direction is he, from his original place ?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Ans : (C)

DirectionsΓÇö(Q. 12ΓÇô17) Find the odd word/letters/number/figure from the given responses.

12. (A) Newspaper
(B) Press
(C) Edition
(D) Audition
Ans : (D)

13. (A) Microbe
(B) Microfilm
(C) Microphone
(D) Microscope
Ans : (A)

14. (A) PRSQ
(B) UWXV
(C) LONM
(D) CEFD
Ans : (C)

15. (A) YXVU
(B) ORQP
(C) KJHG
(D) MLJI
Ans : (B)

16. (A) 43
(B) 53
(C) 63
(D) 73
Ans : (C)

17. (A) 21, 42
(B) 24, 48
(C) 37, 74
(D) 35, 28
Ans : (D)

18. In a coding system PEN is written as NZO and BARK as CTSL. How can we write PRANK in that coding system ?
(A) NZTOL
(B) CSTZN
(C) NSTOL
(D) NTSLO
Ans : (C)

19. If BROTHER is coded as 2456784 SISTER is coded as 919684, What is the code for ROBBERS … ? …
(A) 18, 15, 22, 5, 18, 19
(B) 4562, 684
(C) 9245, 784
(D) 4522849
Ans : (D)

20. A word given in Capital Letters is followed by four answer words. Out of these only one can be formed by using the letters of the given words. Find out that wordΓÇö
ENVIRONMENT
(A) EMINENT
(B) ENTRANCE
(C) ENTERTAIN
(D) MOVEMENT
Ans : (A)

21. A word is given in capital letters. It is followed by four words. Out of these four words, three cannot be formed from the letters of the word in capital letters. Point out the word which can be formed from the letters of the given word in capital lettersΓÇö
ARCHITECTURE
(A) LECTURE
(B) UREA
(C) CHILDREN
(D) TENT
Ans : (B)

22. A word given in capital letters is followed by four words. Out of these only one cannot be formed by using the letters of the given word. Find out that wordΓÇö
REVOLUTIONARY
(A) REVOLT
(B) TRAIL
(C) VOCATION
(D) VOLUNTARY
Ans : (C)

23. GiridharlalΓÇÖs family consists of his wife Radha. 3 sons and 2 daughters. One daughter is yet to be married and the other daughter has a son. Two sons have 2 children each and the third son has 3 children. An old aunt and sonin-law also stay with them. How many members are there in GiridharlalΓÇÖs family ?
(A) 20
(B) 19
(C) 18
(D) 17
Ans : (A)

24. A family went out for a walk. Daughter walked before the father. Son was walking behind the mother and ahead of father. Who walked last ?
(A) Son
(B) Father
(C) Mother
(D) Daughter
Ans : (B)

25. Seema is the daughter-in-law of Sudhir and sister-in-law of Ramesh. Mohan is the son of Sudhir and only brother of Ramesh. Find the relation between Seema and MohanΓÇö
(A) Sister-in-law
(B) Aunt
(C) Cousin
(D) Wife
Ans : (D)

Similar Posts

  • Education-1

    Q.Effectiveness of teaching depends on     Subject understanding of the Teacher     Personality of the Teacher     Qualification of the Teacher     Strict approach of the Teacher Q.Which of the following statement is not correct?     Lecture Method can develop reasoning     Lecture Method can develop knowledge     Lecture Method is one way process    …

  • Reasoning Syllogism-4

    Based on the given Statements, You are required to evaluate which conclusion follows. Mark 1. If the 1st statement follows Mark 2. If the 2nd statement follows Mark 3. If both follows Mark 4. I f none follows Questions 1    Statement.1 All Doctors are engineers Statement.2 All Engineers are Advocates Conclusion 1. All Advocates are…

  • Quotations by Famous people

    1. Socrates 469-369 BC (Dialectical Method): Introduced dialogic method in teaching. 2. Plato 428-348 BC (Idealism): Founder of Idealism. Education is the key to create a new world. Education should be holistic. 3. Aristotle 384-322 BC (Realism) Logic is the essential tool for all enquiries. 4. Thomas Aquinas 1227-1274 (Theism) :Incorporated Greek ideas of education…

  • Logical Reasoning-2

    1. Which word does NOT belong with the others? A) unique B) rare C) beautiful D) exceptional Answer C) All others are synonyms 2. Which word does NOT belong with the others? A) Red B) Colour C) Green D) White Answer B) All others are  weapons for atacking. 3. Which word does NOT belong with…

  • India : Education-2

    Educational movements in India(Pre Independent)     Macaulay’s Minute (1835)     Woods Despatch (1854)     Indian Education Commission (1882)     Lord Curzon’s Educational Policy and National Education Movement     Educational Conference (1901)     Indian Universities Commission (1902)     Indian Universities Act (1904)     Government Resolution on Government Policy (1904)     Gokhale’s Efforts and Bill for Compulsory…

  • Sources of Documentary Information

    Sources of Documentary Information:A document constitutes embodied thought which is a record of work on paper or other material fit for physical handling, transport across space and preservation through time. It may include manuscripts, handwritten and engraved materials including printed books, periodical, microform, photograph, gramophone records, tape records, etc. The recent advances in science and…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *