Reasoning MCQ-01

1. Orange : Peel : : Nut : … ? …
(A) Pulp
(B) Shell
(C) Kernel
(D) Rind
Ans : (B)

2. Foundation : Edifice : : Constitution : … ? …
(A) Government
(B) State
(C) Nation
(D) Cabinet
Ans : (A)

3. Plat : Botany : : Man : … ? …
(A) Ecology
(B) Psychology
(C) Anthropology
(D) Sociology
Ans : (C)

4. GIKM : TRPN : : JLNP : … ? …
(A) QOMN
(B) WUSQ
(C) PRTV
(D) TVXZ
Ans : (B)

5. ACAZX : DFDWU : : GIGTR : … ? …
(A) JKJQO
(B) JLJQO
(C) JKJOQ
(D) JLJOP
Ans : (B)

6. 63 : 80 : : 120 : … ? …
(A) 125
(B) 143
(C) 170
(D) 180
Ans : (B)

7. 7 : 49 : 56 : : 14 : 196 : 210 : : … ? …
(A) 9 : 81 : 91
(B) 12 : 140 : 156
(C) 21 : 441 : 462
(D) 21 : 440 : 461
Ans : (C)

DirectionsΓÇö(Q. 8ΓÇô17) Select the related letters/word/number/figure from the given alternativesΓÇö

8. (A) Square
(B) Circle
(C) Rectangle
(D) Triangle
Ans : (B)

9. (A) Temple
(B) Mosque
(C) Theatre
(D) Church
Ans : (C)

10. (A) Sweet
(B) Bitter
(C) Salty
(D) Tasteless
Ans : (D)

11. (A) ZMYL
(B) VIUH
(C) REQD
(D) ANBO
Ans : (D)

12. (A) LJNP
(B) ECGI
(C) CAFG
(D) SQUW
Ans : (C)

13. (A) 16ΓÇö64
(B) 17ΓÇö68
(C) 20ΓÇö100
(D) 21ΓÇö84
Ans : (C)

14. (A) 63
(B) 126
(C) 215
(D) 342
Ans : (B)

15. Which one of the given responses would be a meaningful order of the followingΓÇö
1. Seed 2. Flower
3. Soil 4. Plant
5. Fruit

(A) 4, 2, 5, 1, 3
(B) 2, 5, 4, 1, 3
(C) 3, 2, 1, 5, 4
(D) 3, 1, 4, 2, 5
Ans : (D)

16. Arrange the following words according to the dictionaryΓÇö
1. Scenery 2. Science
3. Scandal 4. School
5. Scatter

(A) 3, 5, 1, 4, 2
(B) 3, 5, 4, 1, 2
(C) 5, 3, 4, 2, 1
(D) 5, 3, 2, 1, 4
Ans : (A)

17. A statement followed by two assumptions I and II is given. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given assumptions are implicit in the given statement. Indicate which one of the four given alternatives is correct ?
Statement : All children like icecream and some children like chocolates.
Assumptions : I. Children who like chocolates also like icecream.
II. Pinky does not like
chocolates but she likes ice-cream.

(A) Only assumption I is implicit
(B) Only assumption II is implicit
(C) Both assumptions I and II are is implicit
(D) Neither assumption I nor II is implicit
Ans : (C)

DirectionsΓÇö(Q. 18ΓÇô19) If you start running from a point towards. North and after covering 4 km you turn to your left and run 5 km, and then again turn to your left and run 5 km, and then turn to your left again and run another 6 km, and before finishing you take another left turn and run I km, then answer questions 43 and 44 based on this informationΓÇö

18. How many km are you from the place you started ?
(A) 1 km
(B) 2 km
(C) 3 km
(D) 4 km
Ans : (A)

19. In which direction will you be moving while finishing ?
(A) East
(B) West
(C) North
(D) South
Ans : (C)

20. In a certain code the following numbers are coded in a certain way by assigning singsΓÇö
1 2 3 4 5 6 7 8 9
∠∠⊄+⊇∨÷.-
Which number can be decoded from the following ?
∨∠-⊄⊇

(A) 62953
(B) 62935
(C) 62593
(D) 62539
Ans : (B)

21. If UNITY is written as FMRGB in a certain code, how would TRANQUIL be written using the same code ?
(A) GIZMJFRO
(B) TZMFJROM
(C) MJROIZBS
(D) GMPFZROI
Ans : (A)

22. A word given in capital letters is followed by four words. Out of these only one cannot be formed by using the letters of the given word. Find out that wordΓÇö
EXEMPLIFICATION
(A) FIXATION
(B) EXAMPLE
(C) AXE
(D) EXTRA
Ans : (D)

23. A word is given in capital letters. It is followed by four words. Out of these four words, three cannot be formed from the letters of the word in capital letters. Point out the word which can be formed from the letters of the given word in capital lettersΓÇö
COMMISSION
(A) OSMOSIS
(B) CONICS
(C) MOAN
(D) COMMON
Ans : (D)

24. In a cricket match, five batsman, A, B, C, D and E scored an average of 36 runs. D scored five more than E; E scored 8 fewer than A; B scored as many as D and E combined; and B and C scored 107 between them. How many runs did E score ?
(A) 62
(B) 45
(C) 28
(D) 20
Ans : (D)

25. The average age of 50 students of a class is 16 years. When 10 new students are admitted, then the average age increased by 0.5 years. The average age of the new students isΓÇö
(A) 17 years
(B) 18 years
(C) 19 years
(D) 20 years
Ans : (C)

Similar Posts

  • Communication Technology

    1. Introduction:In the popularly understood sense of the term communication refers to anything from a face to face conversion between two person, conversion over the telephone, and correspondence between friends. The transmission of programmers on live television broadcast via communication satellite i.e. received by millions of people. 2. Elements of Communication: The communication process requires…

  • Logical Reasoning-2

    1. Which word does NOT belong with the others? A) unique B) rare C) beautiful D) exceptional Answer C) All others are synonyms 2. Which word does NOT belong with the others? A) Red B) Colour C) Green D) White Answer B) All others are  weapons for atacking. 3. Which word does NOT belong with…

  • Reasoning Syllogism-2

    A syllogism (henceforth categorical unless otherwise specified) consists of three parts: the major premise, the minor premise, and the conclusion. In Aristotle, each of the premises is in the form “Some/all A belong to B,” where “Some/All A” is one term and “belong to B” is another, but more modern logicians allow some variation. Each…

  • General-2

    Q.1 First week of which month is “wild life”week?     June     October     August     February Q.2 World forestry day is     January 21     March 21     August 21     July 21 Q.3 We celebrates 5th June as     environment day     Darwin day     Population day     Health day Q.4 Silent Valley…

  • ICT-1

    1. Information and Communication Technology includes : (A) On line learning (B) Learning through the use of EDUSAT (C) Web Based Learning (D) All the above 2. Which of the following is the appropriate format of URL of e-mail ? (A) www_mail.com (B) www@mail.com (C) WWW@mail.com (D) www.mail.com 3. Which of the following is the…

  • General-5

    Q.If SCALE is written as YHEOG, MUSIC will be written as     SZVKD     RYVED     SZWLE     SYWLD Q.Complete the series: ABD, DJK, HMS, MTB, SBI,—     XKW     ZKV     ZJW     ZKW Q.Sankara started walking towards west. After 10 meters he turned towards north. After 15 meters he turned, towards east and…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *