General Knowledge Question and Answers -1

11. Thorndike belonged to which country:
Ans. USA

12. Pavlov mastered in:
Ans. Classical conditioning

13. Learning by observing is learned by:
Ans. Imitation

14. ……… theory of operant conditioning is an extension of theories of Pavlov:
Ans. SkinnerΓÇÖs

15. ……… Is the key term for understanding operant conditioning:
Ans. Reinforcement

16. The other stimulus is called ……… in classical conditioning.
Ans. US

17. ……… theory of operant conditioning is an extension of earlier S-R theories:
Ans. B.F SkinnerΓÇÖs

18. Intrinsic motivations are:
Ans. Drives

19. Reward and punishment is a form of:
Ans. Extrinsic motivation

20. SkinnerΓÇÖs box is used for:
Ans. Incidental learning

21. If a research contributes new knowledge in the form of new theory, idea or principle, it is termed as:
Ans. Experimental research

22. A research which follows flexible design, which can be changed according to the conveience of the investigator:
Ans. Action research

23. In a research, the type of data to be required and the type of methods of data analysis to be used are indicated by the:
Ans. Hypothesis

24. From the year 1938- 47, it is treated as stage in research:
Ans. Period of international recognition

25. The root mean square deviation about Arithmetic mean is termed:
Ans. Standard deviation

26. The scale of measurement in which numbering of classification is made according to the differences or similarity observed with respect to some characteristics:
Ans. Nominal scale

27. The best measure of dispersion is:
Ans. Standard deviation

28. For a normal curve the mean, median and mode are:
Ans. Same

29. The flatness or peakedness of a frequency distribution refers to:
Ans. Kurtosis

30. For a normal curve, the value of measure of skewness is:
Ans. 0

Similar Posts

  • Logical Reasoning-1

    Direction: Each question has head word followed by four answer choices. You will choose the word that is a necessary part of the Head word.   1. FACSIMILE   A) picture B) image C) mimeograph D) copier    2. MONOPOLY A) gigantic B) exclusive C) rich D) corrupt   3.  DIMENSION A) compass B) ruler…

  • Sources of Documentary Information

    Sources of Documentary Information:A document constitutes embodied thought which is a record of work on paper or other material fit for physical handling, transport across space and preservation through time. It may include manuscripts, handwritten and engraved materials including printed books, periodical, microform, photograph, gramophone records, tape records, etc. The recent advances in science and…

  • Reasoning Syllogism

    Based on the given Statements, You are required to evaluate which conclusion follows. Mark 1. If the 1st statement follows Mark 2. If the 2nd statement follows Mark 3. If both follows Mark 4. I f none follows Questions Q Statement.1 All Doctors are engineers Statement.2 All Engineers are Advocates Conclusion 1. All Advocates are…

  • Logical Reasoning-3

    Logical reasoning is a process of passing from the known to the unknown. It is the process of deriving a logical inference from a hypothesis through reasoning. Put it differently, in logical reasoning a logical inference is deducted from statements. This type of tests helps us learn the process of elimination or deductive thinking. Most…

  • Environment

    According to the 2009 State of Environment Report, India faces many important environmental challenges which currently threaten both the development of India and the outlook for its future. Degradation of land, increasing air pollution, depletion of water resources, loss of indigenous species of flora and fauna and the background of overwhelming poverty are depicted in…

  • India : Education-1

    Educational Agencies in India The National Council of Educational Research and Training (NCERT): – The NCERT is the apex resource organisation set-up in September 1961, with head quarters at New Delhi. – It assists and advises the Central and State Governments on academic matters related to school education. – The council is fully funded by…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *